Lille werkt momenteel aan een woonomgevingsplan dat een kader zal afbakenen waarbinnen bouwprojecten mogelijk zijn. De gemeente wil het plan in juni 2021 klaar hebben. Het bestuur heeft besloten om geen grote bouwprojecten meer te vergunnen tot het plan klaar is.
Gezinnen met bouwplannen moeten zich geen zorgen maken. Voor het bouwen van een ééngezinswoning of een tweegezinswoning komt er geen tijdelijke vergunningsstop. Ook het verkavelen van een perceel in maximaal twee loten blijft mogelijk.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Vincent Goossens (N-VA): "Onze vier dorpen vormen een groene, landelijke gemeente. Momenteel zien we dat bouwontwikkelaars zich vaak richten op grote percelen buiten de kernen.
Deze trend willen we een halt toe te roepen. In februari van dit jaar zijn we daarom, samen met de dienst ruimtelijke planning van IOK, gestart met de opmaak van een woonomgevingsplan. We willen het dorpse karakter van onze gemeente bewaren en de 'appartementisering' tegengaan.
We willen voorkomen dat er nog meer open ruimte buiten de kernen ingenomen wordt. De ruimte om te bouwen in de kernen gaan we daarom beter gebruiken. Het woonomgevingsplan wordt meer dan een set van regels. Het wordt een visie over hoe we toekomst van onze gemeente zien."
De Vlaamse Regering en de provincie hebben enkele principes rond ruimtegebruik, duurzaamheid en mobiliteit opgesteld. In het op te maken woonomgevingsplan zal de gemeente deze principes vertalen naar een eigen ruimtelijk beleid.
Verder engageerde de gemeente zich in 2014 reeds tot ondertekening van het burgemeestersconvenant Kempen 2030. Het lokale ruimtelijk beleid is een belangrijk instrument om een echt lokaal klimaatbeleid te voeren en de omgeving meer klimaatbestendig te maken, stelt de gemeente.
Eerste schepen Luc De Backer (Groen): "We willen het bestaande woningaanbod en de huidige en toekomstige woningbehoeften op elkaar af te stemmen, rekening houdend met de beperkte beschikbare ruimte die voorhanden is en de immense klimaatuitdaging die voor ons ligt.
We gaan de meest geschikte locaties om te wonen afbakenen. We houden hierbij maximaal rekening met de mobiliteit in onze gemeente en de kwaliteit van de woonprojecten. Wonen in onze gemeente moet betaalbaar blijven. Tegelijkertijd gaan we toezien op de kwaliteit van de woonprojecten. We gaan voor duurzaam en zuinig ruimtegebruik, efficiënte mobiliteit en levendige kernen."
De gemeente wil het woonomgevingsplan in juni 2021 klaar hebben. Tot dan gaat het gemeentebestuur geen grote bouwprojecten meer vergunnen.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Vincent Goossens (N-VA): "Belangrijk om te weten is dat er voor gezinnen met bouwplannen niets wijzigt. Voor een- of tweegezinswoningen is er geen vergunningstop.
Ook het verkavelen van een perceel in maximaal twee loten blijft mogelijk. Een tijdelijke vergunningsstop tot het plan klaar is, is voor grote projecten wel nodig.
We krijgen veel vragen rond het bouwen van meergezinswoningen met een divers aantal woongelegenheden. Omdat we binnen de procedure van opmaak van het woonomgevingsplan nog heel wat vraagstukken moeten oplossen, is het op dit moment niet mogelijk om op een gefundeerde wijze uitspraken te doen omtrent deze vragen.
Alle vragen hebben betrekking op mekaar en kunnen niet worden gezien als afzonderlijke delen. Met het woonomgevingsplan wensen we een gebundeld antwoord te creëren op alle verschillende uitdagingen en al de verschillende kansen en knelpunten die er momenteel zijn.
Mensen die willen bouwen, willen duidelijke richtlijnen en spelregels. Daarom besloten we om tijdelijk aanvragen voor grote nieuwe projecten niet meer te behandelen. Doordat we al gestart zijn met de opmaak van het plan kunnen we deze periode wel kort houden. We verwachten het plan in juni 2021 klaar te hebben."
Er zijn wel enkele uitzonderingen op de tijdelijke vergunningsstop: projecten ingediend door sociale huisvestingsmaatschappijen in het kader van het behalen van een bindend sociaal objectief, projecten die ingediend zijn voor 26 augustus 2020 en projecten die reeds uitvoerig met een omgevingsambtenaar werden besproken en waarvoor reeds een gunstig advies werd verleend.